Wanneer mag ik rijexamen doen voor het rijbewijs B (personenauto)?

Om rijexamen voor het autorijbewijs (categorie B) te mogen doen, moet u 18 jaar of ouder zijn en in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat. Ook voor rijlessen moet u minimaal 18 jaar zijn.

Inhoud rijexamen

Tijdens het praktijkexamen wordt u beoordeeld op verkeersinzicht en of u zelfstandig kunt rijden. Het rijexamen duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf.

Rijexamen aanvragen

Als u een rijexamen wilt aanvragen moet u een eigen verklaring invullen. Hierop staan vragen over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. De eigen verklaring is verkrijgbaar bij uw rijschool, de gemeente of het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Uw rijschool verzorgt de aanvraag van het praktijkexamen.

Benodigde documenten en kosten

Bij deelname aan het rijexamen moet u naast een geldig theoriecertificaat enkele andere documenten overhandigen. Een overzicht van de benodigde documenten en kosten vindt u op de website van het CBR.

Faalangstexamen

Heeft u extreme faalangst voor het rijexamen, dan kunt u het faalangstexamen, een speciaal rijexamen voor categorie B (personenauto), doen. Bijvoorbeeld als u onder druk van het rijexamen een black-out krijgt.

Proefexamen

Klik hier om een proefexamen af te leggen